Pasteurella Multocida

PASTEURELLA MULTOCIDA (gram-negatief – anaërobe)

Symptomen

veel uitscheiding uit de neus en ogen, middenoorontsteking
infecties van de bovenste luchtwegen (in volksmond “snot” genoemd)
hardnekkige infectie en de klachten zijn vaak chronisch
vorming van long-, hals- en keelabcessen
invasie in de bloedbaan (septicaemie) komt ook voor (bekende complicaties van septicaemie zijn: infectieuze gewrichts- en botontsteking (artritis en osteomyelitis), hersenvliesontsteking (meningitis), ontsteking van de hartkleppen en -epitheel (endocarditis))

LokalisatiePasteurella Multocida

bovenste en onderste luchtwegen

Besmetting

de infectie treedt binnen via de bovenste luchtwegen en zakt af naar de onderste luchtwegen

Diagnostiek

kweek

Behandeling

doxycycline en enrofloxacine
(maar de behandeling is vaak niet doeltreffend vanwege het inkapselen van de infectieuze kernen)

 

Komt even vaak voor als Bordetella. Pasteurella is een Gram-negatief facultatief anaërobe kok of staafje. Het is een (opportunistische) pathogeen bij vele diersoorten; honden en katten zijn vaak subklinisch besmet en dienen als reservoir. Menginfecties met Bordetella zijn goed beschreven. Pasteurellose verloopt op een vergelijkbare manier als bordetellose: de infectie treedt binnen via de bovenste luchtwegen en zakt af naar de onderste luchtwegen. Zoals Bordetella en andere Gram-negatieven, produceert de bacterie een LPS-achtige toxine die de luchtwegen aantast, sommige maar niet alle Pasteurella stammen produceren ook exotoxines.

Pasteurella veroorzaakt veel uitscheiding uit de neus en ogen. De typische infecties van de bovenste luchtwegen – in volksmond “snot” – kunnen meestal toegeschreven worden aan pasteurellose. De infectie is hardnekkig en de klachten zijn vaak chronisch. Een ander typisch kenmerk van Pasteurella is de vorming van longabcessen. Longabcessen ontstaan als een sequeel van verwaarloosde of onvolledig behandelde luchtweginfecties: de cavia is schijnbaar genezen, maar de infectie wordt ingekapseld in traag groeiende haarden in de long zelf of buiten de long in de borstholte. Invasie in de bloedbaan (septicaemie) komt ook voor. Bekende complicaties van septicaemie zijn: infectieuze gewrichts- en botontsteking (artritis en osteomyelitis), hersenvliesontsteking (meningitis) en ontsteking van de hartkleppen en -epitheel (endocarditis). Het laatste is (mede)verantwoordelijk voor hartklachten bij chronische longpatiënten.

Pasteurella is gevoelig voor doxycycline en enrofloxacine, maar de behandeling is vaak niet doeltreffend vanwege het inkapselen van de infectieuze kernen. Behandeling met folaat metabolisme inhibitoren – trimethoprim-sulfonamiden (Bactrimel, Sulfatrim) is niet effectief, daar de bacterie voor veel etter productie zorgt.

 

Bronvermelding: Marumoto Veterinary