Pseudomonas aeruginosa

PSEUDOMONAS AERUGINOSA (gram-negatief aërobe)

Symptomen

aanwezigheid blauw-groene en slecht ruikende etterPseudomonas aeruginosa
hardnekkige wondinfecties
soms uitwendige oorontsteking
longinfecties

Lokalisatie

bovenste luchtwegen, longen en wonden

Besmetting

via mens op dier en via dier op dier, tevens via het drinkwater

Diagnostiek

kweek

Behandeling

de bacterie kan bestreden worden met fluoroquinolonen (enrofloxacine), maar hoge doseringen zijn nodig (min 20 mg/kg lg per dag) en de behandeling kan soms lang duren. Trimethoprim-sulfonamiden (Bactrimel, Sulfatrim) en tetracyclines hebben geen effect

 

Pseudomonas aeruginosa is een Gram-negatief aeroob staafje, resistent tegen vele antibiotica en desinfectantia. De infectie kan overgedragen worden van mens naar cavia. Pseudomonas kan ook aanwezig zijn in drinkwater, vandaar het belang van regelmatig verversen van waterflesjes.

De ziektekiem tast vooral de longen aan, meestal na aantasting van de bovenste luchtwegen door andere microben (menginfecties). Pseudomonas produceert zeer typische, blauw-groene en slecht ruikende etter. De microbe wordt ook geassocieerd met hardnekkige wondinfecties en soms met uitwendige oorontsteking. Longinfecties met Pseudomonas aeruginosa laten blijvende letsels achter.

Behandeling is moeilijk. Toediening van trimethoprim-sulfonamiden (Bactrimel, Sulfatrim) heeft totaal geen zin. De bacterie is er niet gevoelig voor. Pseudomonas reageert ook weinig op tetracyclines. De bacterie kan bestreden worden met fluoroquinolonen (enrofloxacine), maar hoge doseringen zijn nodig (min 20 mg/kg lg per dag) en de behandeling kan soms lang duren.

 

Bronvermelding: Marumoto Veterinary