Parasieten, Huidschimmel en Abcessen

PARASIETEN

Huidparasieten zijn een vaak voorkomende oorzaak van huidklachten. We onderscheiden tussen mijten (Sarcoptiformes) en luizen.

Luizen
Luizen zijn redelijk grote beestjes die men met het blote oog in de vacht kan zien. Meestal veroorzaken ze geen jeuk en het dier heeft er weinig last van.

 

Schurft
Deze vervelende huidaandoening wordt veroorzaakt door een schurftmijt Trixacarus caviae.
Schurftmijten verspreiden zich van cavia tot cavia; ze zijn vaak aanwezig in het gras en (niet gesteriliseerd) hooi. Schurft is niet echt ernstig besmettelijk voor mensen.

 

 

Symptomen
Bij lichte schurftinfectie zal de cavia zich vaak krabben
Haar haren vallen uit en er ontstaan kale plekken bedekt door schilfers (vooral op haar achterlijf)
Bij ernstige schurft zullen er grote en vaak etterende wonden en korsten ontstaan
De cavia heeft ernstige jeuk en ze krabt en de wonden open waardoor bloedende zweren ontstaan
Ze heeft er veel last van, valt af en kan onbehandeld zelfs sterven
Zwangere zeugen krijgen vaak een miskraam

Andere mijten (konijnen vachtmijt Psoroptes cuniculi) veroorzaken vergelijkbare klachten.

Behandeling
Alle parasieten (zowel luizen als mijten) zijn makkelijk te verdrijven met ivermectine. Er zijn verdunde preparaten (spray) te koop bij een dierenzaak, of geconcentreerd preparaten bij de dierenarts
Ivermectine kan ook oraal of via injectie (vraag de dierenarts naar een geschikt product) toegediend worden. We hebben voorkeur voor een geconcentreerde oplossing (bv. in glycerine), waarvan we 1-2 druppels achter de oren doen. Het middel hoeft niet op de zieke plek gesmeerd te worden omdat de actieve stof zich toch door de onderhuidse vetlaag verspreidt (vandaar is glycerine een geschikte drager, omdat het makkelijk opgenomen wordt). Direct op de wond doen is juist af te raden, omdat het alleen meer jeuk veroorzaakt!
De behandeling moet iedere 4-5 dagen herhaald worden totdat de klachten verdwijnen (meestal 2-3 weken). De vacht groeit altijd terug, onafhankelijk van de ernst van de verwonding. Het is verstandig om alle dieren die in contact zijn met de geïnfecteerde cavia’s mee te behandelen (zelfs als ze geen klachten hebben)

HUIDSCHIMMEL

Ringworm
De meest voorkomende schimmel is ringworm (species Tricophyton mentagrophytes of Microsporum gypseum)

Symptomen
Haaruitval en schilfers (vooral in het gezicht, op de neus of rondom de ogen).
Schimmel is zeer aanstekelijk voor mensen en andere dieren.

Behandeling
Schimmels zijn hardnekkiger dan schurft. Toch kunnen ze verdreven worden met antischimmel middelen zoals griseofulvin (oraal 25 mg/kilo lichaamsgewicht, 1 x dag voor 4-6 weken) of eniconazon (Imaverol, verschillende preparaten voor uitwendig gebruik, kijk op de verpakking voor de geschikte dosering).
Er bestaan ook shampoos met actieve antischimmel ingrediënten. We gebruiken ook vaak miconazol nitraat (Daktarin, uitwendig, te koop bij de drogist) in de vorm van zalf of poeder. Poeder is prettiger voor de cavia, omdat het geen plakkerige vacht geeft.

ABCESSEN

Abcessen zijn met pus gevulde holtes die als harde, ronde gezwellen aanvoelen.
Onderhuidse abcessen zijn meestal een complicatie van (bijt)wonden. Abcessen worden ook gevormd uit ontstoken lymfeklieren, bijvoorbeeld uit cervicale lymfeklieren (onder de kin), als gevolg van een systemische (algemene) infectie. De verantwoordelijke pathogenen zijn meestal de overal aanwezige Staphylococcus aureus, maar ook Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus & Pasteurella spp., C. pyogenes.

Abcessen kunnen heel groot worden (1-3 cm); de cavia met dergelijke abcessen zal ook koorts hebben en zich slecht voelen. Als het abces rijp is, zal het zachter (“fluffig”) aanvoelen.

Behandeling
Abcessen zijn in het algemeen lastig te behandelen. De infectie is ingekapseld met veel bindweefsel dat slecht doorbloed is. Daarom is het moeilijk om abcessen te bestrijden met orale of injectieantibiotica (het geneesmiddel komt niet op de juiste plek). De meeste abcessen moeten toch opengemaakt en gespoeld worden. Te snel open snijden (als het niet rijp is) heeft weinig zin, omdat het trager zal genezen. Een klein prikje maken om de etter eruit te krijgen werkt ook contraproductief, omdat het lichaam juist meer bindweefsel zal vormen en de infectie verder afsluiten. Als het abces rijp is, is het verstandig om hem helemaal open te snijden met een scalpel (eerst de plek scheren en de huid ontsmetten, vraag aan uw dierenarts als u het zelf niet niet wil doen).


Let op: etter bij cavia’s is nogal hard, het valt niet mee om alles netjes eruit te krijgen! Als de inhoud (pus, bloedstolsel en bruin gekleurd geïnfecteerd bloed) eruit is, moet de holte gespoeld worden met ontsmettende middelen, zoals: 3% peroxide, verdunde Betadine (ca. 5% povidone iodide in fysiologische zoutoplossing), of chloorhexidine vloeistof voor wonden (te koop bij de drogist). Wees niet bang voor bloed, spoel door totdat er schoon, rood bloed uit de wond komt! Schoon bloed ontsmet en zorgt voor de genezing, bruin/zwart bloed bevat ziektekiemen die de infectie verlengen.


Na het spoelen vullen we de holte met chloramphenicol zalf (CAF-zalf). De behandeling moet de eerste dagen 2 keer per dag herhaald worden, daarna naar behoefte (meestal zal het abces krimpen en de zwelling verdwijnen). Als de cavia zich algemeen slecht voelt (niet eten, opgebold zitten) moet ze ook orale antibiotica krijgen (Doxoral).

PODODERMATITIS (BUMBLE FOOT)

Dit is ook een soort abces, gelokaliseerd aan de voetzool. De oorzaak is een voetverwonding door scherpe objecten (bv. als de dieren op metalen roosters gehouden worden) en infectie (meestal Staphylococcus) door slechte hygiëne in de caviastal. Pododermatitis is zeldzaam bij goed verzorgde dieren, maar komt vaak voor bij verwaarloosde cavia’s.

Symptomen
Zwelling van de voetzool, vaak necrotische (zwart gekleurde) vlekken op de plaats waar de oorspronkelijke wond zat. De cavia heeft er duidelijk last van en haar algemene conditie gaat achteruit. In ernstige gevallen kan het bot ook geïnfecteerd worden; de cavia krijgt pijnlijke en gezwollen ledematen en ze gaat moeilijk bewegen.

Behandeling
Kan lang duren, want pododermatitis is hardnekkig. Ten eerste moet de hygiëne verbeterd worden. Alle scherpe objecten moeten verwijderd worden. Uitwendige middelen zoals chloramphenicol CAF en terramycine moeten regelmatig toegediend worden (ten minste 2, maar bij voorkeur 4-5 keer per dag). Orale antibiotica is ook aan te raden (Baytril, chloramphenicol).

 

 

Bronvermelding: Marumoto Veterinairy – AltiCure.nl