Mondaandoeningen

TANDPROBLEMEN

Snijtanden
Deze kunnen breken door het bijten aan hard voedsel. Brosse en bruin verkleurde snijtanden wijzen op te weinig calcium in het dieet.

Behandeling is eenvoudig: de afgebroken tanden gelijk afknippen met een speciale tang (ook dat is niet per se nodig) en calciumsupplementen geven (oesterkalk in het droogvoer, klavertjes, peterselie, boerenkool, worteltjes)

Kiezen
Deze kunnen doorgroeien als de cavia te weinig kauwt. De kiezen (vooral de premolaren aan de onderkant) groeien in de richting van de tong. Aanvankelijk zullen ze de tong prikken waardoor pijn en ulceraties ontstaan.Later groeien ze over de tong heen en vormen een “brug”. De cavia stopt met eten en valt snel af.

 


Let op: Een kiesprobleem is nooit alleen een kiesprobleem! Het heeft altijd een andere oorzaak.


Soms komt een kiesprobleem door te weinig hooi of ander hard voedsel. Maar meestal zijn kiesproblemen secundair aan een andere ziekte of probleem. Dit kan satijnziekte zijn, of gewoon een onbehandelde slopende infectie, of een metabolisch probleem, of een verkeerde kaakstand (aangeboren of verkregen door o.a. trauma). Als de cavia een tijdje anorexisch is (niet eet) krijgt ze ook gegarandeerd doorgegroeide kiezen.

Kiezen afknippen en bijvijlen is slechts symptoombestrijding. Gebitscorrectie is ook een vervelende ingreep. Meeste dierenartsen doen het onder narcose (hoewel het degelijk zonder narcose kan) en ze herhalen het iedere paar weken/maanden. Het lost niets op en het dier wordt na iedere ingreep steeds zwakker. Idealiter zou men de onderliggende oorzaak moeten opsporen en verhelpen (dieet verbeteren, ziekte genezen).


Let op: verzwakte dieren kunnen niet tegen narcose. Vermijd dierenartsen die injectie narcose toepassen voor gebitscorrectie bij zieke cavia’s.


 

Cariės
Soms heeft de cavia last van tandbederf (bruin verkleurde en brosse tanden). Dit komt meestal door te weinig calcium en te veel zoetigheid (bv fruit) in het dieet.
Behandeling: calciumrijke producten geven, tijdelijk stoppen met fruit.


Let op: scheef groeiende snijtanden en kiezen wijzen op een ontsteking/abces in de mondholte (aan de kant waar de tanden langer zijn).


KAPOTTE MONDHOEKEN/LIPPEN

Cavia’s krijgen soms korsten en wonden aan hun mondhoeken en lippen (cheilitis). Het probleem wordt veroorzaakt door dezelfde bacteriėn die toch altijd al op de huid zitten (bv “staph” S. aureus of S. epidermidis). Dit is dus geen “vreemde” infectie, maar eerder een teken van de verminderde weerstand van het dier. Cheilitis wordt ook toegeschreven aan bepaalde gebreken in de voeding (bv. te weinig vitamine A, E, C en omega-3 en 6 vetzuren). Maar we hebben dit niet kunnen verifiëren: sommige cavia’s krijgen het ondanks een zeer vitaminerijk dieet. Cheilitis verergert wel als de cavia’s te veel zuur en zoet eten krijgen (fruit) of bij calciumgebrek.

Op zich is cheilitis onschuldig, maar bij sommige (zwakke) cavia’s kunnen er complicaties optreden. Onbehandeld kan de infectie tot abcesvorming leiden en zelfs overslaan naar het tandvlees. Als het zich in de mond verspreidt is het bijna niet meer te behandelen; de cavia kan sterven aan bloedinfectie (septicaemia).

 

Behandeling
Cheilitis is nogal hardnekkig. Behandeling bestaat uit langdurig insmeren met ontsmettende en genezende zalfjes (Mesitran Soft honingzalf, zinkzalf, Sterilon chloorhexidine zalf, CAF zalf).
Bepaalde kruiden (smalle weegbree, duizendbladkruid, bosaardbei) kunnen de situatie verbeteren. Cavia’s met aanleg moeten iedere dag gecontroleerd en desnoods ingesmeerd worden.

Bij uitgebreide infectie en abcesvorming moet men antibiotica gebruiken (lokaal chloramphenicol CAF zalf, oxoflacine Trafloxal zalf). Als de cavia veel last heeft van de infectie (niet eten, gebold zitten), moet ze ook oraal Baytril krijgen.

Abcessen moeten grondig schoongemaakt worden, naar behoefte 1 a 2 keer per dag. Dood weefsel dient men helemaal te verwijderen met een speciale scherpe pincet. Het abcesholte na het schoonmaken mag geen witte stukken of etter meer bevatten; het overgebleven vlees moet rood of roze zijn en de wond moet bloeden. Hoewel dit geen prettige operatie is, een goede schoonmaakactie is essentieel voor de genezing, en bespaart veel problemen voor later!

OVERIGE ABCESSEN

Abcessen kunnen ontstaan binnen in de mond (bv. in de wang) als gevolg van prikken van tandvlees door een hooispriet. Deze abcessen moeten met rust gelaten worden zodat ze kunnen rijpen en vanzelf barsten. (Te vroeg) opensnijden zal de genezing alleen maar vertragen.

Als het abces buiten de mond (dus aan de wang) open gaat, kan het gespoeld worden met verdunde betadine of peroxide (3%) en gespoten met chloramphenicol CAF zalf. U moet bij voorkeur zolang spoelen totdat er schoon bloed uitkomt (bloed ontsmet en zorgt voor de genezing).

Tandwortel abcessen zijn serieus. De cavia zal eerst heel langzaam gaan kauwen, daarna stoppen met eten en snel achteruitgaan. Soms zal het oog uitpuilen, als de pusholte zich erachter bevindt. Tandwortel abcessen zijn erg moeilijk te behandelen. Soms wordt het oog eruit gehaald om bij het abces te komen; soms worden de kiezen getrokken. De cavia’s moeten langdurig op antibiotica worden gehouden. Soms lukt de therapie niet.

KWIJLEN / SCHUIM UIT DE MOND

Kwijlen is een symptoom dat weinig goeds voorspeelt. Het wijst op kiesproblemen (doorgegroeide kiezen, abcessen), vergiftiging [1] en/of acuut nierfalen.
Bij vergiftiging gaat de cavia ook vaak schuimbekken. In het laatste geval kan het diertje (meestal) niet meer geholpen worden. Als u een vergiftiging vermoedt probeer veel actieve koolstof te voeren en veel water te geven.

1. Vergiftiging door de schimmel (Rhizoctonia leguminicola) besmette rode klavers leidt tot acute vergiftiging met veel kwijlen. Voer GEEN klavers die zwarte vlekken op hun bladeren hebben.

 

Bronvermelding: Marumoto Veterinairy – AltiCure.nl