Ooraandoeningen

Cavia’s hebben gevoelige oortjes; ze houden niet van luid lawaai en ze zijn bang voor scherpe geluiden. Het is aan te raden om regelmatig de oren te bekijken en controleren op oorsmeer en eventuele infecties. Meeste oorproblemen (parasieten en wonden) zijn niet levensbedreigend. Oorontsteking daarentegen is heel serieus; onbehandeld en met complicaties kan het dodelijk zijn.

OORVERWONDINGEN

Deze worden veroorzaakt door gevechten of zelfmutilaties (bv. bij ernstige schurft of oormijt).
Gescheurde oren na een gevecht kan men soms dichtplakken. Als het bloed gestold is heeft het weinig zin; het kan alleen als de wond vers is en nog bloedt.
Het ontsmetten de wond kun je doen met betadine en zorg dat de wondranden tegen elkaar aan geplakt worden met een steriele pleister (randen mogen niet overlappen).
Aan de bovenkant plaatsen we een andere pleister en we drukken het licht aan. Dit verband moet ten minste 1-2 dagen blijven zitten; daarom is een dunne pleister beter omdat die de cavia niet in de weg zit. Na twee dagen doen we een druppel olie op het verband, zodat het losgeweekt wordt.

PARASIETEN

 

Oormijten
Oormijten veroorzaken veel jeuk. De cavia zal zich krabben, schudden met het kopje en soms zelfs het kopje scheef houden (het lijkt dan op een oorontsteking). In het oor ziet men veel plakkerig oorsmeer.

Behandeling
Eerst schoonmaken met een wattenstaafje, daarna behandelen met ivermectine (afhankelijk van de verdunning preparaat: 1 druppel tot 0.5 ml op het oor en/of de kale plek erachter, wekelijks herhalen totdat het weg is)

 

OORONTSTEKING

Dit wordt altijd veroorzaakt door een bacteriële infectie.
We onderscheiden tussen midden- (otitis media) en binnenoorontsteking (otitis interna).

Otitis media
Ontstaat vaak bij (chronische) luchtwegproblemen en wordt veroorzaakt door dezelfde bacteriën die o.a. longontsteking veroorzaken.
Alternatief kan de infectie van buiten door het oor binnenkomen.
Otitis media treft vooral jonge caafjes onder 1 jaar (net zoals bij menselijke kinderen); sommige caafjes hebben een duidelijke aanleg.

Symptomen
Kopje scheef houden met het ontstoken oor omlaag (torticollis).Het zieke oor is ook duidelijk warmer dan het andere. De pus hoopt zich op binnenin, en veroorzaakt veel druk en pijn. De cavia voelt zich slecht, stopt met eten en wordt lusteloos. De pus wordt afgevoerd via de buis van Eustachius naar de neus- en keelholte, of naar buiten als het trommelvlies scheurt. De pus verschijnt dan in het oorkanaal.

 

 

Behandeling
Otitis media is hardnekkig en moeilijk te behandelen. Een pijnstiller (Meloxicam, Metacam 2 x dgs.) en een zware antibioticakuur zijn nodig. Chloramphenicol is de eerste keus, omdat het makkelijker door de weefsels heen gaat (de kern van de infectie is moeilijk te bereiken voor andere antibiotica). Vaak kun je dit combineren met enrofloxacine (Baytril) om de verspreiding van de infectie te voorkomen. Als de infectie van buiten zichtbaar is (pus in het oorkanaal) moet het oor 2 keer per dag gespoeld worden. Gebruik daarvoor chloramphenicol oogdruppels, of een fysiologische zoutoplossing (8 g keukenzout in 1 l gekookt water) met Baytril.

Alternatieve middelen
Gebruik CAF zalf of chloramphenicol oogdruppels 1:1 gemengd met glycerine. Glycerine is essentieel: het zorgt voor de goede verspreiding in het oorkanaal, het trekt ook water en vermindert de eventuele zwelling, terwijl antibiotica de bacteriën doodt. Spoelen het zieke oortje met ca. 1-2 ml van dit mengsel. Met het glycerine-spoelmiddel wordt de genezing aanzienlijk sneller dan alleen met orale antibiotica! Een kruiden “huismiddeltje” tegen otitis media is paprika (verse rode paprika’s of zoet paprikapoeder opgelost in water of sap).

Behandelen en spoelen kan soms lang duren (weken tot maanden). Het oortje moet uiteindelijk schoon worden. Het scheef houden van het kopje verdwijnt en de cavia houdt er geen schade aan over. De cavia blijft echter gevoelig voor dergelijke infecties in de toekomst!

Soms verloopt otitis media a-symptomatisch en wordt het pas ontdekt als er complicaties optreden.
Dit is gevaarlijk; daarom zijn we altijd overgevoelig voor symptomen zoals “het kopje scheef houden”.

Otitis interna
Dit is een complicatie van otitis media.

De infectie treft ook het binnenoor en het evenwichtsorgaan wordt aangetast. Torticollis wordt erger, de cavia kan niet rechtop blijven, ze valt opzij en gaat rondjes draaien. Vaak treedt er ook hersenschade (hersenbloeding) op; in dit geval bewegen de ogen van de cavia periodiek heen en weer (nystagmus). Otitis interna is zeer serieus. Het breidt zich verder uit en kan o.a. tot hersenvliesontsteking leiden. Dit laatste zal de cavia niet overleven.

Met een intensieve behandeling heeft de cavia toch nog een overlevingskans. Ze moet een zware antibioticakuur ondergaan (chloramphenicol en enrofloxacine) en regelmatig gevoerd worden.
Men moet ook denken aan haar darmen, die door anorexia en antibioticagebruik zwaar op de proef gesteld zullen worden. De behandeling is arbeidsintensief en kan zelfs enkele maanden duren.

Dieren die herstellen houden een blijvende schade aan hun evenwichtsorgaan en soms hersenen. Lichte gevallen houden voor altijd hun kopje scheef.
Maar als er sprake is van hersenschade zullen ze niet meer gecontroleerd kunnen lopen. Ze moeten dus een rustige plek krijgen waar ze op hun gemak kunnen leven. Als de infectie weg is zullen ze weer goed eten en verder weinig problemen hebben met hun handicap.

 

Bronvermelding: Marumoto Veterinary – AltiCure.nl