Motorische Aandoeningen

Cavia’s horen levendig en fit te zijn. Ze bewegen veel: ze snuffelen de hele dag rond en ze reageren op alle geuren en geluiden. Cavia’s die zich slecht voelen gaan vanzelf minder bewegen. De eigenaar moet eerst kijken of de motoriek problemen deel uitmaken van een algemeen ziektebeeld (bv. buikklachten of longontsteking).

VOEDINGSFOUTEN / VITAMINEGEBREK

Vitamine C
De symptomen van ernstig vitamine C gebrek (scheurbuik) lijken een beetje op gewrichtsontsteking of verlamming; de gewrichten zijn gezwollen, de spieren zijn slap en de cavia beweegt moeilijk of niet. Zorg altijd voor een evenwichtige voeding. Bij scheurbuik heeft de cavia veel vitamine C (100mg / kilo / dag) totdat de conditie verbetert.

Vitamine E
Gebrek aan vitamine E leidt tot een chronische spierziekte. De symptomen zijn stijfheid, verlamming van de achterpootjes, algemene zwakheid en oogontsteking. Behandeling bestaat uit extra toediening van vitamine E (3-5 mg per dag).

Metastatische calcificatie (afzetting van calcium in de weefsels)
Deze conditie ontstaat bij te veel vitamine D en te veel calcium/fosfor en te weinig magnesium en kalium in het dieet. Het treft vooral oudere beertjes (>2 jaar oud). De symptomen zijn afvallen, moeilijk bewegen, stijfheid, nierfalen en dood.


Let op de voeding: het droogvoer mag niet meer dan 1000 IU vitamine D bevatten en de ideale mineralen samenstelling is: calcium 0.9 – 1.1%, fosfor 0.6 – 0.7%, potassium 0.4 – 1.4% en magnesium 0.3 – 0.4%


TRAUMA

“Verrekte pootjes”
Cavia’s kunnen af een toe letsel oplopen, meestal aan hun pootjes. Zeker als ze veel ruimte hebben om vrij rond te rennen en “bokkensprongen” te maken. Meestal gaat het om een onschuldig spier- of gewrichtsletsel. De cavia heeft pijn aan haar pootje; ze zal dan het beschadigde pootje proberen te ontlasten (bv een achterpootje trekken, of huppelen als een van de voorpootjes pijn doet). Het letsel geneest altijd, maar soms heeft het tijd nodig. Typisch is het na 4-7 dagen weg. Verder is de cavia meestal in een goede conditie, en ze gaat extra veel eten (uit verveling omdat ze niet zoveel kan lopen). Als de eigenaar het diertje wil vertroetelen, moet hij/zij de cavia de lekkerste hapjes voor de neus leggen, en bijvoeren met glucosamine preparaten (te koop bij de drogist, 1 menselijke pil van 1 tot 1.5 g glucosamine per dag). Glucosamine bevordert herstel van beschadigd kraakbeen, en vermindert de pijn (ontstekingremmende werking). Homeopathische arnica-gel kan gesmeerd worden op het zieke gewricht.

Botbreuken
Gebroken pootjes of zelfs rug zijn meestal het gevolg van vallen, of trauma door bv gevechten met andere dieren. Door hun krachtige trappen kunnen konijnen de ribben van cavia’s breken. Een zorgzame eigenaar zal dergelijke situaties nooit toelaten. We hebben geen ervaring met genezing van botbreuken bij cavia’s. Het is mogelijk dat ongecompliceerde breuken vanzelf genezen als het dier veel rust krijgt. In ernstige gevallen (bv gebroken rug) wordt euthanasie aangeraden, tenzij de cavia goed eet en zelfstandig functioneert.

VERLAMMING

Verlamming kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het een gevolg van hersenbloeding (bv bij verwaarloosde binnenoorontsteking), of een ouderdomsverschijnsel. Soms trekt de verlamming weg (bij lichte hersenschade), of de cavia past zich aan zodat ze toch enigszins kan bewegen. Als de cavia verder helder is en goed eet, kan men haar met rust laten en de voedsel/water voorzieningen zodanig aanpassen zodat ze makkelijk erbij kan komen. In gevallen van incontinentie moet men de cavia vaak wassen en de bodembedekking verschonen. Bij ernstige verlamming, incontinentie en algemeen ziektebeeld wordt euthanasie aangeraden.

GEWRICHTSONTSTEKING

Gewrichtsontsteking (artritis) kan septisch (bacterieel) of steriel zijn.

Septische gewrichtsontsteking

Is een gevolg van (bijverschijnsel bij) een serieuze bloedinfectie (sepsis).
De symptomen zijn: algemeen ziektebeeld, anorexia, en moeite met bewegen.
Meestal overleeft de cavia de algemene infectie niet. Deze conditie kan voorkomen na een miskraam of een bevalling wanneer een van de foetussen in de baarmoeder overblijft en afsterft, of na een andere serieuze infectie (bv darminfectie).
Er bestaat geen volledige behandeling (oftewel, het dier zal niet 100% hestellen). Maar een zware antibiotica kuur (Baytril, chloramphenicol) zal de algemene infectie bestrijden zodat de cavia toch nog kan overleven. Als ze de infectie overleeft zal ze voor altijd gehandicapt blijven, bv met vastzittende kniegewrichten of onbeweeglijke heupen. Het dier zal verder goed functioneren en zich redelijk aanpassen aan haar handicap.

Steriele gewrichtsontsteking

Is meestal auto-immuun (reuma-achtig) of veroorzaakt door ophoping van metabolische afbraakproducten in de gewrichten (jicht-achtig).
Reuma treft vaak oudere dieren, of dieren met een genetische aanleg. Cavia’s krijgen last van hun gewrichten (vooral voorpootjes: elleboog, schouder, maar ook heup en knie) en kunnen moeilijk tot niet meer lopen. Het lijkt eerst op een letsel (verrekt pootje), maar het wordt niet beter na een week. De gewrichten zijn ook zichtbaar opgezwollen en ze voelen warm aan. De klachten kunnen weken tot maanden lang aanhouden.
Behandeling bestaat voornamelijk uit symptoombestrijding (het verminderen van de ontsteking). Soms worden steroïde ontstekingsremmers voorgeschreven, maar gezien de bijwerkingen vinden we dit geen goede oplossing. We zouden de zieke diertjes een niet-steroïde pijnstiller geven: meloxicam (Metacam) 0.15-0.3 mg/kilo/dag, omdat het specifiek tegen gewrichtspijn werkt. Verder kan men glucosamine geven (een tablet van ca. 1 g per dag, verkruimeld en opgelost in water) en het dieet verrijken met geneeskrachtige planten zoals bamboe, vogelmuur, kleefkruid, aardbeien blaadjes en paardenbloemen. De aandoening is niet dodelijk, het verergert nauwelijks of niet, en de cavia zal zich periodiek beter voelen.

Jicht
Een ouderdomskwaaltje dat vooral mannelijke cavia’s treft. Door slecht functionerende nieren (chronisch nierfalen) zal het bloed niet goed gezuiverd worden. De afvalproducten zoals urinezuur zouten kunnen zich in de gewrichten ophopen hetgeen een pijnlijke ontsteking veroorzaakt. De klachten zijn hetzelfde als bij reuma (pijn, moeite met lopen), maar vooral aan de achterpootjes. In tegenstelling tot reuma komt jicht in aanvallen: de caaf krijgt er opeens veel last van, maar de dag daarna kan ze weer redelijk bewegen (tot de volgende aanval). De cavia zal daarnaast ook last hebben van de urinewegen zoals blaasontsteking en weinig urineren (bij mannen gaat het samen met infectie aan de penis).
Jicht is secundair aan een serieuzere conditie (nierfalen) die helaas niet goed behandeld kan worden. Men kan pijnstiller (Metacam), glucosamine en anti-reuma kruiden geven, en zorgen dat de cavia veel drinkt en veel plast. Daarnaast kan men kruidenthees voor nierfunctie (te koop bij de drogist), en bloedzuiverende preparaten zoals brandnetel poeder (opgelost in water) voeren. Maar als een gebrekkige nierfunctie de oorzaak is, is de prognose slecht.

 

Bronvermelding Marumoto Veterinary