Myxomatose (poxviridae)

MYXOMATOSE (poxviridae)

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus uit de familie van de poxviridae en wordt op konijnen (wild en tam) overgebracht door middel van een gastheer (bloedzuigende parasieten zoals muggen en vlooien). Onderling kunnen konijnen elkander ook besmetten, dus enkel bestrijding van bloedzuigende insecten is niet afdoende om een uitbraak te beperken of te voorkomen.

Het myxoma virus kan wel tot 220 dagen overleven op de monddelen van de (overwinterende) parasiet. Zo kan er onverwacht ergens myxomatose uitbreken, op kilometers afstand van een besmettingshaard en maanden na de laatste epidemie. De incubatietijd duurt 5 tot 14 dagen voordat de symptomen van de ziekte zichtbaar worden.

SymptomenMyxomatose

dikke oogleden
vieze ooguitvloeiing
bulten op de oren (myxomen) en op andere plaatsen op de huid
dikke mond en neus
dikke anus
niet meer willen eten
ziek, lusteloos
secundaire ziektes zoals longontsteking of diarree

Diagnose

Dit gebeurt op basis van de klinische symptomen en het verloop van de ziekte

Behandeling

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus en er zijn geen medicijnen die dit virus kunnen remmen. Wel kunnen ondersteunende maatregelen worden ingezet om het konijn een kans te geven de ziekte te overwinnen. Bij de heftige acute klassieke vorm van myxomatose is euthanasie helaas vaak de beste optie om ernstig lijden te besparen

Symptoombestrijding en ondersteuning

zorg voor een geïsoleerde, verwarmde opvang
dwangvoeding indien het konijn niet meer wilt eten
onderhuidse vochttoediening (NaCI infuus)
bestrijden van eventuele bijkomende infecties met antibioticum
indien nodig pijnstilling

PreventieHorrengaas voor kooi

De beste preventie is uiteraard voorkomen dat het konijn wordt besmet. Vaccinatie is hierbij van groot belang. De vaccinatie kan vanaf 5 weken leeftijd. Het vaccin beschermt na 3 weken tegen myxomatose en is een jaar werkzaam

Zorg verder dat het konijn vrij is en blijft van vlooien. Niet elk anti-vlooienmiddel is geschikt voor konijnen, vraag om advies bij je dierenarts. Houd wilde konijnen op afstand.Neem maatregelen tegen muggen en vliegen (plaats horren in huis, horrengaas (klamboe) voor het hok, goede hygiene konijnenverblijf)

Horrengaas houdt vliegende en kruipende insecten buiten de kooi, beschermt tevens ook tegen Myiasis (madenziekte of larvenziekte bij het konijn)

 

 

Bronvermelding AltiCure.nl